perjantai 18. joulukuuta 2015

Tallin kattoristikot

Talli etenee taas, eilen saatiin kattotuolit paikalleen kaverien avustuksella. Yksin ei niitä olisi huonostikaan saanut paikalleen. Aamulla ensin tuli suurempi kuorma tarvikkeita, kuormassa ovia ja tiiliä lukuunottamatta kaikki mitä talliin tarvitaan. Tuulesuojat, villat, muovit, kipsilevyt, aluskatteet sekä kaikki puutavara jota menee. Lisäksi tuli uupuva kantava palkki autotallin autokatokseen. Meinasin alkuun laittaa sen yksin, mutta painon vuoksi se osoittautuikin mahdottomaksi.

Lisäksi aamulla tuli kattoristikit, NR ristikoita tuli yhteensä 14kpl. Näistä 13 oli samanlaisia, ja yksi katoksen päätyristikko erilainen. Kuski suostui pientä korvausta vastaan nostamaan ristikot yläjuoksujen päälle, tämä helpotti että saimme käsin siirrettyä kehät paikalleen. Yksi ristikko painoi aina 60kg kpl. Mutta nyt ne ovat paikallaan, enään reevaukset paikalleen ja pääsemme laittamaan aluskatteita. Sekä levyttämään tuulensuojalevyjä. Tarkoitus olisi saada jouluksi jo osittain levytettyäkin seinät. Jotta vuodenvaihteen jälkeen ehtisin asentaa ovet ja saisimme tallin lämpiämään. Eilen ristikoita asentaessa lähes koko päivän vihmoi märkää lunta, onneksi lunta, sillä se kuitenkin kastelee vähemmän kuin vesisade. Tulisi vaan jo kunnon pakkaiset ettei jatkuvasti tuo lumi sulaisi.











perjantai 11. joulukuuta 2015

Tontilla tapahtuu

Runkotyöt tallin osalta on valmiina, nyt jäädään odottelemaan ensiviikkoa ja sitä koska kattotuolit tulisivat! Alkuviikosta tulee tontille tarvikkeita, mutta mitään ei ole nyt tehtävissä ennenkuin tuolit ovat tulleet. Mutta nyt näyttää hyvältä että ennen taloa saadaan talli lämpöiseksi.

Lisäksi asensin tänään kuormanvaihtokytkimen keskukseen.


Maalämpökaivo


Kuormanvaihtokytkin on pääkytkimen tilalla.



torstai 10. joulukuuta 2015

Maalämpö

Maalämpökaivo on tänään porattu, tulevat huomenna vielä viimeistelemään ja kaivamaan sen tekniseentilaan. Kaiken kaikkiaan porasivat putkea 6 metriä, kallio ilmeisesti oli ihan 3metrin päässä. Yhteensä reikää tuli reilut 200m. Kaikki sujui varsin mainiosti pohjanmaan energiaporauksen porukalta! Aamulla hämärän aikaan aloittivat ja vielä jäivät poraamaan kun klo 16aikaan lähdin pois, illalla ennen kahdeksaa kun poikkesin olivat lähteneet!





 Sain tänään tallinrungon valmiiksi, päädyn kantava pystyseinä pitää vielä katkaista oikeaan mittaan ja asentaa yläjuoksu. Juoksu laitetaan sinne harjan muotoja mukaillen. Lisäksi yksi kantava liimapalkki ei ole tukkuun tullut, sen lupasivat maanantaina. Puuttuva palkki tulee autokatoksen kohdalle. Muuten kaikki on valmista ensiviikkoon, kattotuolien saapumiselle! Tallin ovien yläpuolelle tulee vielä runkopuut ovien päälle, aivan noin korkeiksi eivät ovemme jää.



maanantai 7. joulukuuta 2015

Sähköistä





Nyt kun saimme tallimme rakennepiirustukset valmiiksi, on tullut aika edetä. Tilasin tänään kattotuolit talliin, ne meille toimittaa Pirkanmaan ristikko. Pitäisi tulla ensiviikolla. Tänään kun tilasin pystytysviikolle haki telineitä, tuli todettua samalla kuinka nopeasti aika meneekin... Meidän talomme runko saapuu jo 5 viikon päästä! Tuntuu että tämä koko syksy on menty sumussa, ehkä sen käsittää sitten kun runko seisoo tontilla!

Pääsen huomenna aamulla töiden jälkeen hakemaan talliin viimeiset palkit tukusta, loppuviikosta runko valmistuu odottamaan kattotuoleja. Tilasin myös ensiviikolle aluskatteet, ruoteet, tuulensuojalevyt, villat sekä kipsilevyt. Jos hyvin käy saan joulun ja uudenvuoden aikana tallin hyvinkin pitkälti valmiiksi.



Tallin sekä talon sähköistä sen verran että tilasin meidän mittauskeskukseen verkonvaihtokytkimen, näin varustaudumme sähkökatkoihin. Laitan 32A kojevastakkeen tallin seinään johon voi tarvittaessa syöttää varavoimaa, vähän syöttävän generaattorin tuotosta riippuen täytyy pohtia ottaako osan talon ryhmistä pois käytöstä.




Alunperin oli suunnitelmissa että asentaisimme pelkästään taloon free @ home taloautomaation. Päädyin nyt kuitenkin laittamaan myös talliin sitä. Yhdistelen talliin osittain säästääkseni myös perinteisempää sähköistystäkin.

Jokainen free @ home järjestelmä tarvitsee yhden virtalähteen, tämä virtalähde jaksaa käyttää yhteentä 64 toimilaitetta. Virtalähteen lisäksi järjestelmä tarvitsee system acces pointin, se meiltä jo löytyykin. Toivottavasti pääsen hieman joulun jälkeen testailemaan tuotteita. Saan ne huomenna käsiini.

Virtalähde


Lähtöyksikkö

Laitan talliin sen takia yhden lähtöyksikön että kaikkia pihapiirimme ulkovaloja voisi ohjata kummastakin paikasta, sekä talosta että tallista. Ja kun yhdessä lähtöyksikössä on neljä erillistä relettä, päädyin siihen että laitan myös tallin valot (kahdessa eri piirissä) sekä katoksen autonlämmityspistokkeen. Sillä free @ home sovelluksessa on kellokytkin, joten lähtöyksiköitä voi ajastaa oman mielenmukaan. Loput tallin pistorasioista, wc:n ja teknisentilan valaistus sekä autokatoksen valaistus (liiketunnistimella) tulee perinteisellä tyylillä. Lisäksi tallin mittauskeskuksen kautta tulee jätevesipumppaamo sekä maalämpö, niitä ei ohjata taloautomaatiolla.


Päätin laittaa keskukseemme myös yhden tuloyksikön, sillä meidän jätevesienpumppaamo jää tallin taakse ikävästi piiloon. Näin ollen tämän häiriövalo ei näy taloon. Tuloyksiköllä saan tuotua normaalilla 230V jännitteellä tiedon taloautomaatioon että jokin on vialla. Lisäksi samalla tuloyksiköllä on mahdollista ottaa palovaroittimien signaali, esimerkiksi jos palovaroittimet alkavat hälyttämään sytyttää taloautomaatio automaattisesti kaikki asunnon valaisimet. Sijoitan myös yhden palovaroittimista talomme ullakolle. 

Tuloyksikkö

Painikkeiksi meille tulee abb:n impressivo. Free @ homen painikkeita saa tällä hetkellä jussi sarjana tai impressivona. Impressiivoa saa useina eri väreinä.


torstai 3. joulukuuta 2015

Aikataulu

Näyttää siltä että olemme hiljalleen jäänyt aikataulusta, tosin osin myös tietoisestikin. Olen pidellyt nyt ajoittain vapaatakin, sillä eihän meillä ole kiire, eihän. Nyt tosin on alkanut tuntumaan että nyt pitää lopettaa löysäily. Se, että talon perustukset ovat valmiit ja odottavat tammikuun toista viikkoa että paketti saapuu on aiheuttanut löysäilyn.

Alun perin minulla oli suunnitelmana että talli olisi valmiina reilusti ennen talopakettia, nyt näyttää siltä että lämpöiseksi varastoksi saamme sen tammikuuksi. Katolle ladotaan tiilet sitten samalla kuin taloonkin. Julkisivu saanee olla vielä tämän talven tuulensuojalevyllä, tai maksimissaan tasakertaan asti paneloituna.

Pääsen onneksi kohta tekemään talliin sähköjä, ja silloin pääsen kunnolla tutustumaan free @ homeen. Aika suuret odotukset olen järjestelmälle asettanut, toivon mukaan en joudu pettymään. Tarkoituksena on tallissa yhdistää osittain perinteistä sähköistystä uuden lisäksi. Talo tehdään täysin free @ homella. Abb:n free @ homen releyksiköt ovat neljän erillisen releen "moduuleja". Tämän vuoksi kun moduulit maksavat kuitenkin satasia, en uhraa tallin wc:n valolle enkä teknisentilan valolle relettä. Näiden valaistukset tehdään perinteisimmin laittamalla 1-kytkimet. Väylällä olisi siis tarkoitus ohjata varsinaisen tallin valaistus, tallin ulko-valaistus sekä autokatoksen pistorasia joka on suunniteltu auton lämmitykseen. Tallin valaistus vaatii kaksi relettä. Talliin meinasin laittaa kaksi kaksiosaista kytkintä ohjaamaan free @ homea. Lisäksi pohdin olisiko hyödyllistä laittaa väylään binääritulot, näin ollen saisin poimittua tiedon automaatioon jos jäteveden pumppukaivo ei toimi, muuten tällä hetkellä kaivon ohjauskeskukseen syttyy punainen led valo, tämä näkyy tosi huonosti kun kaivo on tallin takana, vasten metsää. Autokatoksen valaistus toimii liiketunnistimella, ja ihan perinteisillä kytkennöillä.

Pumppaamoon tuli vipat sekä repivä pumppu.


Lisäksi pääsin suorittamaan hieman testailuja, kävin hakemassa verkkokauppa.comista muutamia valvontakameroita testaukseen. Kamerat ovat ip kameroita, PoE toimintoa niissä ei ole koska hinta olisi noussut huomattavasti. Kunhan nämä saan kiinni talliin niin jonkinlaista arviota tulee. Noita olisi tarkoitus vielä muutamia lisää ostaa!



Sitten talliin, muutamia pieniä odotuksia on sattunut. Osaan syistä voi katsoa peiliin, sillä olin unohtanut täysin tallin rakennuslupakuvien lisäksi että tarvitsemme rakennekuvat... Nyt niitä on viimeinen 1,5vkoa tehty, ja huomenna saamme ne. Runko on tehty vastaavan mestarimme sekä rakennesuunnittelijamme ohjeiden mukaan, ainoa tieto mitä odotan huomiselta on kattotuolien speksit sekä tallin etuseinän sekä autokatoksen palkkien ja pilarien kantavuus. Tallin runko on tehty siis 48x148 mitalistetusta puusta. Toivon mukaan saamme huomenna tilattua kattotuolit, sillä kunhan runko valmistuu viikonloppuna on työt pysähtyneenä niin kauan kunnes tuolit tulee. Tarkoitus olisi että saisimme ne viimeistään joulunalus viikolla, tilaan samalle viikolle tontille aluskatteet, ruoteet, villat, muovit, tuulensuojalevyt, kipsilevyt sekä ovet ja ikkunat. Joulunseutu ja vuodenvaihdehan on hyvää rakentamisen aikaa! Toivotaan vain että nämä vesisateet loppuisivat ja alkaisi pakkaset! Ei kuitenkaan liian kovat!



Kuva muutaman päivän takaa, runko on tehty tallin etuseinää ja autokatosta lukuunottamatta valmiiksi.