lauantai 30. huhtikuuta 2016

Lämmintä piisaa kohta

 Viimeistelin loppuviikolla tallin. Asensin poistoilmanvaihdon, eli tyristorin sekä kanavapuhaltimen. Eli täysin manuaalisen ilmanvaihdon, käytän lähinnä silloin kun tallissa tulee tehtyä jotain, tai kosteaa. Nyt myös tallin wc:ssä on pytty sekä lavuaari, lisäksi ovi. Enään puuttuu hieman kipsilevyä sekä hanat jotka tulevat ensiviikolla. Sen verran meillä on tallissa että kylmänveden pex putkissa on kuulasulut niin saadaan muurauksiin vettä jo hanasta. Tähän asti on aina ollut kuution pytty tontilla. 


Poistoilma kanava
Toiletti

Korvausilma venttiilit

Aloitin levyjen asentamisen ylös, lähinnä sen vuoksi että sinne piti yksi nippu levyjä nostaa kun olivat alhaalla tiellä. Eli ensimmäiset melkein 50kpl lattiakipsilevyjä nostettu ylhäälle. Olisi ollut tuskainen homma ilman hissiä. Hissillä homma hoitui yksinkin! Mutta ennen lopullista keskittymistä yläkerran lattiohin keskityn nyt alakertaan sekä muurauksiin.




Lämmöt päällä, autotallissa. Talosta on vielä putkarilla jakotukit kytkemättä. Aloitimme tallimme lattian lämmittämisen torstaina kymmenestä asteesta. Siitä aste/per päivä ylöspäin nostaen. Kyllä siellä kohta alkaa lämmintä toivottavasti piisaamaan. Maanantaina tulee Honkoliinilta vielä Vaillantin ilmanvaihtokone!

Hienosti pelittää Vaillant, sekä hyvin toimi Honkoliini professionalin palvelu!

Pääsin tänään vihdoinkin aloittelemaan pesuhuoneen sekä saunan muuraukset. Alkuun meni tovi hahmotellessa sekä pohtiessa. Meillä tulee kaksi kantavaa väliseinää, yksi kevyempi seinä olohuoneeseen sekä saunan ja pesuhuoneen väliin. Muuraan kantavien seinien ensimmäisen kerroksen 200mm harkolla. Loput kerrokset pesuhuoneessa samalla, mutta saunassa 150mm harkolla jolloin saamme näppärästi spu levyt asennettua. Saunan ja ph:n väliseinä tulee 150mm harkolla. Lisäksi pesuhuoneen ja olohuoneen välinen seinä muurataan 150mm harkolla, poislukien hyllyt jotka upotetaan seinään tulee 100mm harkolla. Saunan piippu (schiedel rondo plus) tulee osaksi väliseiniä. Takan piippu tulee takan viereen olohuoneen puolelle. Lisäksi ensimmäinen kerros oli hieman hitaampi tehdä, koska tein samalla aukon kiukaan suuluukulle. Lisäksi valoin kynnyksen jottei kaikki löylyvesi valuisi työhuoneeseen. Kynnykselle saa nostettua vesieristeen. Lisäksi saunaan täytyy muurata 100mm harkolla pieni väliseinä sillä muuten ei riitä etäisyydet lauteisiin.



Saunan suuluukku


tiistai 26. huhtikuuta 2016

Maalämpö

Nyt se tuli, siis Vaillantin geoTherm plus VWS 102/2. Asennus on vielä hieman vaiheessa, mutta kyllä se kohta saadaan käyttöön. Meille tulee siis maalämpöpumppu jos käyttövedelle varaaja. Lisäksi erillinen työsäiliö. Tallille oma shunttaus kiertovesipumpulla, sekä taloon oma kiertovesipumppu. Putkimiehemme laittaa myös lämpöisen käyttöveden kierron. Vesimittari tuli viimeviikolla. Saamme siis onneksi kohta ensimmäisen wc:n käyttöön, tietenkin talliin. Nyt odotellaan että saamme lämmöt päälle ja piippujen sekä pesuhuoneen seinien muurauksen kimppuun.

Aluksi ajattelin että mennään tuolla käsisäätöisellä shuntilla, mutta putkimieheltä tuli siihen aikalailla ehdoton kannanotto. Siispä siihen tulee Ouman hoitamaan tallin lämmitystä. Alkuun maalämpöpumppu itsessään hoitaa talon lämpötilan säädön. Katsotaan sitten paremmin ensitalvena tarvitaanko huonekohtaisia termostaatteja ollenkaan talossa. Siihenkin kuitenkin teen varaukset. 




Tallin katto on tehty vihdoinkin. Muuttui ulkonäkö kohtalaisen paljon! Yläpohjassa on jo kivivillaa 300mm. Puhallan syksyllä sinne vielä lisäksi 200mm ekovillaa, luulisi sitten riittävän! Tallikin on vihdoinkin siisti, tosin kiitos siitä kuuluu anopille!





   
Täytyi laittaa kojevastake paikalleen ettei mmj:n pää jää roikkumaan itsekseen.


Talomme kuistilla on villoitukset tehty sekä katto koolattu. Kaikki paikat on siis eristetty. Asentelin vielä tänään yläkertaan molempiin wc:hin lattiakaivot. Nyt pääsemme nostamaan jo hiljalleen laittiakipsilevyjä yläkertaan. Etenkin ensimmäiset 45 kappaletta, kun jäävät muuten muurattavien seinien keskelle!





tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kohta saadaan tupaan lämpö

Tilasin eilen vihdoinkin vesimittarin, nyt kun näyttää siltä että saamme kohta lämmöt päälle. Lisäksi tänään sovimme maalämmön toimittajan kanssa että ensiviikolla tulee pumppu. Eli hiljalleen mennään taas eteenpäin. Maanantaina yläpohjaan tuli puhallusvillat, vinoihin osiin ontelopuhalluksena sekä vaakaan normaalina puhalluksena. Asentajat laittoivat 580mm villaa, se kutistuu/painuu ajallaan 500mm. Näppärästi se kävi, onneksi ei tarvitse levyvilloista askarrella. Asennusta helpotti huomattavasti valmiit sillat yläpohjassa. Vedin vielä maanantai aamuna varmuuden vuoksi yhten putken valmiiksi liesituulettimen poistolle, ihan siltä varalta jos joskus sattuu asentamaan huippuimurillisen huuvan.



 

Laittelin maalämmölle valmiiksi turvakytkimen sekä juomaveden sekä viemärin lämmityksen vastukselle kytkimen.


Myös antennit ovat löytäneet paikallensa. Mastossa on UHF, VHF sekä FM-antennit. Mastovahvistimessa on näille paikka. En ole varma tarvitseeko tuota VHF-antennia välttämättä ollenkaaan mutta huokean hinnan vuoksi ajattelin samalla sen sinne asentaa. Suuntaukset jäivät myöhempää ajankohtaa varten. Myös maston potentiaalintasaus jäi asentamatta koska ei ollut mk6 keviä ollenkaan.



Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, tallin katosta vielä pieni piiru on tekemättä, kun tänäänkin satoi lähes kokopäivän vettä. Nyt kun on muutakin tekemistä en ajatellut väkisin sateessa sitä tehdä. Olenkin jo aloittanut kuistin katon koolaamista, saa sinnekin villat asennettua ennen lämmittämistä. Piippukin jo varmasti tällä viikolla tulee.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kattotiiliä, ja vielä hieman niitä lisää

Aikaa on taas edellisestä kirjoituksesta vierähtänyt tovi, pahoittelut siitä. Tontilla kuitenkin tapahtuu tasaisesti. Välillä on hiljaisempia pätkiä kun koulu ja työt pitävät kiireisenä. Saatiin vihdoinkin nosturin kanssa sovittua aikataulut kohdalleen ja saimme tiilet nostettua katolle. Laskin että palttiarallaa 3600 tiiltä on nyt katoilla, lisäksi jiirejä liian monta, niin sisä kuin ulko. Myös tallin etulappeelle muutamat tulee.





Tein itse "kattolyhdyn" tallin kattotuolien päälle.



Tilasin viimeviikolla meille myös puhallusvillat, näin ollen saamme talon lämpimäksi. Olemme hieman alkuperäisestä suunnitellusta ajasta jäljessä kun takka tuli viimeviikolla. Tarkoituksena oli aloittaa sen muuraaminen heti. Nyt hetki joudutaan sitä odotuttamaan että saan piipun sekä pesuhuoneen seinät muurattua. Onneksi villojen alkuperäisen 6-8vkon toimitusaika lyheni 2 viikkoon. Ne tulee siis viikonpäästä maanantaina. Nyt siis yläpohja on valmis, puhallusvilloja lukuunottamatta. Muutamat jm:t vedän vielä kameroita sekä antennikaapeleita varten ullakolle. Lisäksi asennan yhden palovaroittimen ullakolle, ihan varmuuden vuoksi.



Yläkerran seinissäkin on jo 50mm villa valmiina, enään puuttuu kipsilevyt seinistä ja sen jälkeen pääsemme asentamaan välipohjaan lattioita. Siinä vielä tovi menee. Varmaan viikonpäästä pääsen vasta piippujen sekä alakerran väliseinien kimppuun.





Autotalli alkaa nyt olemaan valmis, siis niin valmis kuin se nyt on. Teimme isäni kanssa talliin väliseinät tekniselle tilalle sekä wc:lle. Loput tehdään kun talomme on asumiskuntoinen. Turhaa käyttää nyt sen enempää aikaa sen valmistumiseen. Todennäköisesti sitä viilataan enempi ensitalvena, sillä uskon kesän menevän yhdessä hujauksessa...




Hieman on ollut vääntöä naakkojen kanssa, ovat nyt yrittäneet edelliset kolme päivää tehdä meidän räystäisiin pesiä, olen yrittänyt parhaani mukaan tukkia reittejä. Asensin päätykolmioihin puuttuvat julkisivupaneelit, pääsivät niistä väleistä räystään aluslaidoituksien päälle. Täytynee varmaan asentaa heti piippuihin naakkaverkot.