maanantai 7. joulukuuta 2015

Sähköistä





Nyt kun saimme tallimme rakennepiirustukset valmiiksi, on tullut aika edetä. Tilasin tänään kattotuolit talliin, ne meille toimittaa Pirkanmaan ristikko. Pitäisi tulla ensiviikolla. Tänään kun tilasin pystytysviikolle haki telineitä, tuli todettua samalla kuinka nopeasti aika meneekin... Meidän talomme runko saapuu jo 5 viikon päästä! Tuntuu että tämä koko syksy on menty sumussa, ehkä sen käsittää sitten kun runko seisoo tontilla!

Pääsen huomenna aamulla töiden jälkeen hakemaan talliin viimeiset palkit tukusta, loppuviikosta runko valmistuu odottamaan kattotuoleja. Tilasin myös ensiviikolle aluskatteet, ruoteet, tuulensuojalevyt, villat sekä kipsilevyt. Jos hyvin käy saan joulun ja uudenvuoden aikana tallin hyvinkin pitkälti valmiiksi.



Tallin sekä talon sähköistä sen verran että tilasin meidän mittauskeskukseen verkonvaihtokytkimen, näin varustaudumme sähkökatkoihin. Laitan 32A kojevastakkeen tallin seinään johon voi tarvittaessa syöttää varavoimaa, vähän syöttävän generaattorin tuotosta riippuen täytyy pohtia ottaako osan talon ryhmistä pois käytöstä.




Alunperin oli suunnitelmissa että asentaisimme pelkästään taloon free @ home taloautomaation. Päädyin nyt kuitenkin laittamaan myös talliin sitä. Yhdistelen talliin osittain säästääkseni myös perinteisempää sähköistystäkin.

Jokainen free @ home järjestelmä tarvitsee yhden virtalähteen, tämä virtalähde jaksaa käyttää yhteentä 64 toimilaitetta. Virtalähteen lisäksi järjestelmä tarvitsee system acces pointin, se meiltä jo löytyykin. Toivottavasti pääsen hieman joulun jälkeen testailemaan tuotteita. Saan ne huomenna käsiini.

Virtalähde


Lähtöyksikkö

Laitan talliin sen takia yhden lähtöyksikön että kaikkia pihapiirimme ulkovaloja voisi ohjata kummastakin paikasta, sekä talosta että tallista. Ja kun yhdessä lähtöyksikössä on neljä erillistä relettä, päädyin siihen että laitan myös tallin valot (kahdessa eri piirissä) sekä katoksen autonlämmityspistokkeen. Sillä free @ home sovelluksessa on kellokytkin, joten lähtöyksiköitä voi ajastaa oman mielenmukaan. Loput tallin pistorasioista, wc:n ja teknisentilan valaistus sekä autokatoksen valaistus (liiketunnistimella) tulee perinteisellä tyylillä. Lisäksi tallin mittauskeskuksen kautta tulee jätevesipumppaamo sekä maalämpö, niitä ei ohjata taloautomaatiolla.


Päätin laittaa keskukseemme myös yhden tuloyksikön, sillä meidän jätevesienpumppaamo jää tallin taakse ikävästi piiloon. Näin ollen tämän häiriövalo ei näy taloon. Tuloyksiköllä saan tuotua normaalilla 230V jännitteellä tiedon taloautomaatioon että jokin on vialla. Lisäksi samalla tuloyksiköllä on mahdollista ottaa palovaroittimien signaali, esimerkiksi jos palovaroittimet alkavat hälyttämään sytyttää taloautomaatio automaattisesti kaikki asunnon valaisimet. Sijoitan myös yhden palovaroittimista talomme ullakolle. 

Tuloyksikkö

Painikkeiksi meille tulee abb:n impressivo. Free @ homen painikkeita saa tällä hetkellä jussi sarjana tai impressivona. Impressiivoa saa useina eri väreinä.


2 kommenttia:

  1. Kannatti levätä viikonloppu. Kyllä oli tekstiä mitä tää Mamma ei ymmärtänyt mutta hienolta kuulostaa. Tsemppiä teille ahertajille.

    VastaaPoista
  2. Tuo onkin kurja, ettei sitä häiriövaloa näe, jos jätevesipumpun joutuu sijoittaa talon taakse. Meille on tuota jätevesipumppaamoa myös mietitty. Voi olla, että se hankitaan todennäköisesti ensi kesänä. Täytyy myös hieman tuota paikkaa miettiä, kun ei varmastikaan voi sitä ihan minne vain sijoittaa. https://www.vevi.fi/jatevesipumppaamo_omakotitaloon_kesamokille.htm

    VastaaPoista