perjantai 29. tammikuuta 2016

Rakennekatselmus

Tänään oli tontilla katselmus, vastaava mestarimme sekä rakennusvalvoja katsoi paikat läpi. Kaikki oli kuten kuuluukin. Nyt siis eteenpäin! Pahoittelut siitä ettei blogiin ole tekstejä ilmestynyt, syy siihen on varsin yksinkertainen: Päivät ovat tontilla venyneet parhaimmillaan iltakymmeneen, illat koulussa sekä työt. Välillä iltaisin tuntuu että takki on tyhjä, mutta on se vaan kuitenkin niin mukavaa. Tontilla puuhastelu on pääasiassa leppoista. Vaikka kattotiilet meinasivatkin harmaita hiuksia aiheuttaa, siitä kerron kohta lisää. Kaiken kaikkiaan olemme varsin kohtuullisessa aikataulussa. Kommunikointi on talotehtaan kanssa sujunut hienosti. Aloin pystytyksen jälkeen ihmettelemään missä yläkerran yhden ikkunan sisemmät ikkunan lehdet ovat, soitto tehtaalle ja sieltä sanottiin että rikkoontuneet elementtejä kokoonpaniessa. Mutta ei huolta, uudet ovat tilattu jo skaalalta, tulevat suoraan tontillemme. Hyvä niin! Kerron lisää kuvien kera!


Asensimme talliin vihdoinkin nosto-ovet. Pakkasta oli rapiat -20. Yllättävän mukavasti se silti sujui. Katossa kun on jo levyt, sai kahdella 3kw puhaltimella lähelle nollaa tallin lämpötilan. Vaikka yläpohjaa ei muuten vielä ole eristetty.  Eipähän ainakaan tullut hiki! Ovethan ovat siis turnerin 800 sarjalaiset, 423 nosto moottoreilla. Toiseen oveen hommasimme ulkopuolelle lukon josta ovet saa käsikäytölle. Ainoastaan pienenä miinuksena jonka huomasin tällä viikolla, oli että kun virrat olivat katki 4 tuntia kun kytkin keskusta, ei tämän jälkeen kauko-ohjaimet enään toimineet. Toivotaan että se johtuu vaan käyttäjästä, on tylsää jos ei pienten katkojen jälkeen meinaa talliin päästä. 





Viime viikonloppuna aloitettiin kattotiilien nostaminen. Ne tulivat suoraan a-tiilikatteelta. Kaiken kaikkiaan 16 lavaa, ja tietenkin harjatiilet vielä sen päälle. Kaikkiaan rapiat 16tn betonitiiliä... Hain vuokraamosta tiilihissin jolla ajattelin että tokkopa montaa hetkeä menee kun surautetaan tiilet katolle. Harvoin joudun myöntämään, mutta nyt on pakko: Olin väärässä! Neljä ihmistä, rapiat 8 tuntia, ja vaivaiset 288 pakettia katolla. Enään oli siis reilut 550 jäljellä, ja jokainen painoi 25kg. Ajattelin että kyllä tämä tästä, mutta seuraavana päivänä huomasin että kun siirsimme hissiä talon takapuolelle, tarvitsi tiiliä kantaa huomattavasti enemmän. Ei tuon taivaallista järkeä, etenkään kun tallin katot vielä tekemättä. Kannoin kaverini kanssa takapihan kuistille tiilet ja siihen lopetimme. Nyt ladon talon katon valmiiksi, ja katson tarvitseeko vielä nostaa lisää sinne. Jokatapauksessa loput tiilet tulee nostamaan nosturi! Kaikesta oppii näemmä, ensimmäinen tiilikatto jota olen tekemässä. Muutamia peltikattoja on tullut tehtyä, ja jos nyt saisin päättää harkitsisin vakavasti peltiä! Toivotaan että tämän uurastamisen jälkeen ei sade sisään ropise, jos ropisee revin verkkarini!


Hiki tuli pelkästään katsellessa.

Näppärä, jos tiilet ovat tasaisesti kummankin räystään alla eikä niitä tarvitse nostaa kuin hissiin!

Talkoo väkeä, ja jiirejä...

Tiilet ladottu, ei enään montaa lavaa edessä.

Pidin muutaman päivän taukoa tiili souvista, tehtiin kaverin kanssa talliin sähköt jotta sain halogeeni valaisimet taloon. Tarkoituksena laittaa 9 kpl 2x36w loistevalaisimia. Kahteen erilliseen ryhmään. Lisäksi pääsin vihdoinkin asentamaan free @ homen. Päivä meni kaikkinensa kun vedettiin putkiin johdot sekä laitettiin kojeet sekä tehtiin keskus. Laitoin mittauskeskuksen päälle pienemmän keskuksen jonne sijoitin yhden tulo- sekä lähtöyksikön ja virtalähteen. Kotelon päällä näkyy system accespoint. Din paikat eivät mittauskeskuksessa olisi näille riittänyt. Tuloyksikkö tulee siksi että olisi tarkoitus vetää pumppaamon ohjauskeskukselta sinne syöttö, kun häiriö valo syttyy pumppaamolla sytyttää se talossakin jonkinlaisen valaisimen. Tuloyksiköllä voidaan siis muuttaa perinteinen kytkimen tieto väylään sopivaan muotoon, kun tuloyksikköön tulee 230v jännite saadaan tieto välitettyä sinne minne se halutaan. Releyksikössä on neljä erillistä relettä jota voidaan ohjata väylällä. A, B, C ja D. A ja B ohjaa meillä kahta erillistä tallin valaistus ryhmää. C:hen tulee tallin ulkovalaistus. D:hen taas autonlämmitys pistorasia, autokatokseen. Näin ollen puhelimella voi ajastaa koko pistokkeen, tai herätessä aamulla painaa talosta kytkintä ja auto lähtee lämpiämään. Lisäksi talon ja tallin ulkovalaistusta voi ohjata väylällä, mistä tahansa kytkimestä, sekä ajastaa tarvittaessa. Astronominen kello huolehtii, eikä hämäräkytkintä tarvita. Tykkään myös siitä tässä väylään perustuvassa valaistuksessa siitä että jos jälkeenpäin tulee mieleen että haluaisi lisätä kytkimen jonnekin, ja sillä haluaisi ohjata ulkovalaistusta. Ei tarvitse kun porata mokamuki aka saneerausrasia vanhojen kytkinten alle, ja ketjuttaa uusi kytkin vanhoihin. Ei tarvitse miettiä mihin valaistusryhmiin vanhojen putki menee. Helppoa!

Lisäksi laitoin talliin kaksi kaksiosaista kytkintä. Ylemmissä on tällä hetkellä tallin valaistus, alempaan tulee ainakin ulkovalot, lisäksi jotain muuta mitä keksii. Mahdollisesti autoallin pistokkeen ohjaus. Kytkimet ja pistokkeet ovat impressivo sarjaa. Myös yksi kuva ohjelmoinnista, palaan siihen tarkemmin kun pääsen ohjelmoimaan laajemmassa skaalassa, nyt tosiaan vain valaistus. Perusperiaatteena on se että jokaisella toimilaitteella on oma osoite. Sovellus näyttää kaikki toimilaitteet, ja niitä poimitaan sieltä huoneisiin. Ensiksi siis tehdään pohjakuva huoneista, meillä autotalli on kellarina. Järjestelmään tarvitaan siis virtalähde, sekä system accespoint. Loput saa käyttäjä päättää. Meille tulee taloon seitsemän releyksikköä, neljä yksiosaista kytkintä, 14 kaksiosaista, yksi himmennin. Todennäköisesti myös termostaatit ja venttiilinohjausyksikkö. Näistä kuitenkin lisää sitten kun ollaan siinä vaiheessa.

Teen talliin WC:hen sekä tekniseen tilaan valaistuksen perinteisin tavoin, sillä koen että kalliilla releyksiköllä sekä painikkeilla ei saavuteta hyötyö jos ohjattavana on yksittäinen valaisin. Etenkin tallissa. Lisäksi autokatokseen tulee muutama valaisin kattoon liiketunnistuksella. Teen nämäkin perinteisin menetelmin. Osin kustannussyistä. Talliin tulee 11kpl pistorasioita, lisäksi kaksi 16A 3-vaihe pistokkeita. Ulos tulee yksi 3-vaihe pistoke sekä varavoiman syöttö. Ulkopistoikkeiden määrän päätän kun teen julkisivun. Lisäksi asennan ullakolle muutaman valaisimen kiinteästi.


Johdonsuojia lisätty, tallin sähköistystä varten. Lisäksi näkyy verkonvaihto kytkin, ja siihen tuleva kaapeli.Toisessa päässä 32A kojevastake.






Tein tälläviikolla ennen kattojen tekoa vielä talon suojaan sateilta ja tuiskuilta. Ilta jo mukavasti hämärtyi kun lopettelin (klo 23 aikaan). Talon takapuolelle, ei yläkertaan tule ikkunoita. Eteen tulee, 4 kpl, pieniä 4x6 kokoisia. Asentelin kattokannattajien väliin rungot ikkunoille.

Nyt onneksi talo sekä talli on pääasiassa säältä suojassa. Seuraavaksi aletaan työstäämään kattoja sekä räystäänalusia.







Kävimme myös tänään lukkokaupoilla, päädyimme abloyn sento lukkoihin. Otimme teknisen tilan oveen sekä khh:n oveen sentot. Lisäksi terassin sekä parvekkeen oveet tuli peitelevyt. Siten että oven saa sisältä lukosta auki, mutta ulkopuolelle ei tule lukkopesää. Kävimme hakemassa ne paikallisesta lukkoliikkeestä. Päädyimme myös ottamaan etuoveen sähköisen lukon, helpottaaksemme sitä jos unohtuu vaikka avaimet kotiin. Päädyimme Yalen doormaniin. Tämä vaikutti varsin fiksulta, ei tarvitse erillisiä kanavia ulko-oveen, toimii sekä koodilla että kulkulätkällä. Saa ohjelmoitua tarvittaessa koodeja jotka voimassa vain rajoitetun ajan. Uskalsimme laittaa sähkölukon sillä että jää kuitenkin yksi perinteinen lukko taloomme. Lisäksi en halunnut lukkoa joka yhteydessä taloautomaatioon, ja sitä kautta internetiin. Jotenkin vieroksuttaa ajatus siitä että talon ovet voisi saada auki mistä vaan. Tosin tähänkin on saatavilla kohtuu hinnalla lähetin jolla voi lätkiä poistaa käytöstä tai koodeja muuttaa appsilla. Mutta jää nähtäväksi innostunko siitä koskaan. Myös lukon hinta oli kohtuullinen. Kun vertasi siihen että ottaako erikseen kahvan ja lukkopesän, vai tämän ei hinta-ero ollut kuin satasen luokkaa. Aika näyttää olemmeko lukkoomme tyytyväisiä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti